SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w jaja

  • [...] i zmniejszasz spożycie węglowodanów i tłuszczy, to ilość spożywanego białka powinna być wyższa. Skoncentruj się na jedzeniu wysokiej jakości białka pochodzącego z dobrych źródeł. Spożywaj chude mięso, ryby, jaja, dobrej jakości produkty mleczne, strączki oraz pyszną odżywkę białkową. Produkty białkowe powinny znajdować się w każdym Twoim posiłku.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6807 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • Pierwszy hormonalny środek antykoncepcyjny (norethindron) pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11665 Data: 2019-08-18 10:58:29
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7224 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • [...] żelaza.  Tyle rodzajów białka, co wybrać? Gdy jesteś wegetarianinem i wykluczasz jedynie spożywanie mięsa lub/i ryb, do puli białek roślinnych dodawaj śmiało białka jaja czy pochodzące z mleka. Będąc na diecie wegańskiej, korzystaj przede wszystkim ze znakomitych mieszanek białek roślinnych. Zastosowanie tzw. vegan protein wyeliminuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18710 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • Dieta kulturysty. Odwadnianie i suplementacja w kulturystyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] papierosów. Autor twierdzi, iż promowanie jajek jest wielkim spiskiem producentów jajek. Dziwne, iż jajka są podstawą diety większości kulturystów. Jedno duże (65 g) żółtko jaja zawiera 237 mg cholesterolu, znacznie powyżej zalecanego limitu (prawie tyle samo, co hamburger o wadze ~340 g). Spence dowodzi, iż oprócz bardzo wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11233 Data: 2019-03-16 11:57:43
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15491 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] prowadzi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej. Pokarmami, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania kwasów do krwiobiegu są mięso (wołowina, wieprzowina lub drób), jaja, fasola i nasiona oleiste (słonecznik, rzepak, len, czarnuszka, wiesiołek, ostropest), a pokarmy, które najbardziej przyczyniają się do uwalniania zasad, to owoce i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2808 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17655 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13294 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] których celem wcale nie jest zwiększanie syntezy białek mięśniowych. Białka   Białko serwatkowe (WPH, WPH, WPI) Kazeina Białko sojowe Hydrolizowany Kolagen Białko jaja Kompletny profil Tak. Tak. Tak. Nie. Tak. Kinetyka (szybkość) Szybkie. Wolne. Szybkie. Szybkie. Wolne. Zawartość leucyny g w 25 g od 2,15 g do 3 g (b) od 1,45 g do 2,3 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1572 Data: 2021-08-04 16:10:12
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ryby, jajka, jednak ze względów praktycznych od 20 do 40% zapotrzebowania na białko, zwykle jest pokrywane z różnego rodzaju odżywek (np. WPC, WPI, białko kazeinowe, jaja). Referencje: 1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” 2. dr hab. Jerzy Nawracała prof. nadzw. „Możliwości uprawy soi w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7514 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18521 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • [...] przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A Review of Issues of Dietary Protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6712 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] z protein pochodzenia zwierzęcego (WPC, WPI, WPH, jako białka serwatkowe należą przecież także do białek pochodzenia zwierzęcego. To samo dotyczy kazeiny czy białka jaja). Dlaczego? Bo zawsze brakuje tam kluczowego aminokwasu (lub aminokwasów). Określa się go, jako aminokwas ograniczający (aminokwasy ograniczające). Na czym to polega? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5181 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] sól, olej słonecznikowy, regulator kwasowości: octany sodu), łosoś surowy 6,7% (Salmo salar), papryka zielona 3,6, majonez (olej rzepakowy, pasteryzowane solone żółtko jaja (pasteryzowane żółtko jaja, sól), woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), imitacja mięsa raka z białek mięśni ryb 2,9% (surimi 57% - w imitacji mięsa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24871 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 986 Data: 2024-04-01 08:58:22
  • W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2334 Data: 2019-07-18 09:11:55
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy białek mięśniowych? Czy lepsze jest białko kazeinowe, jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein tuczy”? Mit. W badaniach stwierdzano, iż gigantyczna podaż protein odchudza. Tuczyć może nadmiar tłuszczów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7217 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8354 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26403 Data: 2019-01-06 14:28:47